eventsall    rendezvények    tanácsadás    pr    akciók  
  kreatív tippek  
  blog    dossziék    kapcsolat  


     E-mail cím:
     Jelszó:Elfelejtette jelszavát?
“Hát, ezt én is meg tudtam volna szervezni!” - I. rész
Dátum: 2009-03-11
   

Persze, mert rendezvényt szervezni mindenki tud.
Kell hozzá egy helyszín, asztalok, székek, kis virágdekoráció, étel-ital, némi zene. Ha nagyon “rajok” akarunk lenni, akkor zenekar. Ja, és néhány vendéget sem árt meghívni, ha már ennyit dolgoztunk!…
Kész is vagyunk, feladat letudva.

Bárcsak ilyen egyszerű lenne!…

Akkor mi sem volnánk annyira óvatos duhajok, és a havi négy rendezvény helyett 10-12 szervezését is bevállalnánk, nem téve ki magunkat annak a kellemetlenségnek, hogy el kell utasítanunk a jelentkezőket.

Elgondolkodott már azon, hogy miért “rendezzük” az eseményt?

Mert hasonlít a filmkészítéshez…
Ki kell találni a sztorit, megírni a forgatókönyvet, szerződtetni a stábot, elkészíteni a díszletet és jelmezeket, megkomponálni a zenét, hatásosan megvágni, majd bemutatni. Csak az a különbség, hogy a rendezvényeknél a nézők nem “néznek”, hanem a film eseményei velük történnek meg, és nincsen lehetőség tesztelgetni a közönséget, mert minden élesben megy: egyszer “levetítjük” és azzal el is dőlt, hogy kasszasiker-e a mozi vagy totális bukás.
És mindezért a rendező a felelős: őt dícsérjük, ha klassz a film, és őt szidjuk, ha nem tetszett.

Ön producerként vajon kit kérne fel rendezőnek a filmjéhez?
Guy Ritchie-t, vagy egy önjelölt ismeretlent, aki gyerekkorában látta már a Hófehérkét, és egyszer messziről integetett Szabó Istvánnak, ergo mindent tud a filmkészítésről?

Természetesen, nem állítjuk azt, hogy minden eseményhez szervezőcéget kell megbízni. Ha azonban önállóan kezdünk neki a rendezésnek, nagyon szigorúan és következetesen végezzük a munkát, hiszen egyetlen lépés kimaradása vagy egy feladat elhanyagolása az egész rendezvény sikerét veszélyezteti.


Nézzük, mely esetekben nem szükséges szakemberek segítségét igénybe venni!


1. Ha a rendezvény mérete kicsi.

Ezek általában kisebb üzleti, társadalmi vagy családi események, pl. születésnapok, keresztelők, üzleti ebédek, tanácskozások.

Arra azonban itt is érdemes figyelni, hogy házigazdaként legyen időnk vendégeinkkel foglalkozni, és menet közben ne “tűnjünk el” túl sokszor a szervezési feladatokat intézni. Ezért legjobb, ha egy asszisztenst, barátot vagy családtagot hívunk magunk mellé “segítségnek”.


2. Ha a rendezvény típusából az következik.

Amikor üzletfeleinknek, munkatársainknak szervezünk például egy színházi vagy koncertlátogatást, a jegyrendelést és a résztvevők utaztatását önállóan is meg tudjuk oldani, felesleges lenne ezzel egy céget megbízni.


3. Ha elég kreatívak vagyunk, jól tűrjük a stresszes helyzeteket, ha nem “élet-halál kérdése” a rendezvény sikeressége, és nem zavar bennünket, hogy esetleg leégünk üzletfeleink, barátaink, rokonaink előtt.

Ebben az esetben nyugodtan kísérletezgessünk a szervezéssel, és ha nem sikerül, legfeljebb egy tapasztalattal gazdagabbak leszünk…

Ahogy Heine írja: “A tapasztalat jó iskola, csak a tandíj magas.”


To be continued...

Kapcsolódó anyagok:
“Hát, ezt én is meg tudtam volna szervezni!” - II. rész

© 2009 eventsall.hu Minden jog fenntartva.

Jogi nyilatkozatImpresszumAdatvédelem